Πρόγραμμα διευκόλυνσης ενήμερων δανειοληπτών (Νόμος 4161/13)

Με τον ν.4161/13 καθορίζεται ένα πρόγραμμα διευκόλυνσης για ενήμερους δανειολήπτες ή για δανειολήπτες που δεν έχει γίνει καταγγελία ακόμα στις οφειλές τους.

Αφορά μόνο στις οφειλές που έχουν προσημείωση στην κύρια κατοικία του οφειλέτη, είτε είναι στεγαστικά είτε καταναλωτικά είτε επισκευαστικά δάνεια.

Ο Νόμος 4161/13 έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα συγκρίνοντάς τον με το Νόμο 3869/10 Κατσέλη. Ἐνα χαρακτηριστικό πλρονεκτημα είναι οτι καταφέρνει να λύσει το πρόβλημα του εγγυητή καθόσον με την υπαγωγή του οφειλέτη στο πρόγραμμα διευκόλυνσης, οι εγγυητές δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα ενώ σαν βασικό μειονέκτημα είναι ότι δεν πραγματοποιείται κούρεμα της οφειλής.

Προϋποθέσεις υπαγωγής (συνοπτικά)

τα δάνεια να έχουν προσημείωση στην κύρια κατοικία και να είναι μη καταγγελμένα (για τα καταγγελμένα δάνεια υπάρχει ο Νόμος Κατσέλη)

Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μην ξεπερνά τις 180.000€

Η αντικειμενική αξία του συνόλου της ακίνητης περιουσίας να μην ξεπερνά τις 250.000€

Το συνολικό ανεξόφλητο κεφάλαιο των οφειλών αυτών να μην ξεπερνά τις 150.000€

Το σύνολο τις αξίας καταθέσεων και κινητών να μην ξεπερνά τις 10.000€

Το ατομικό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 15.000€ (το οικογενειακό της 25.000€) και να υπάρχει μείωση στα εισοδήματά μας τουλάχιστον 20% από το 2009.

Επίσης, οι προϋποθέσεις αυτές γίνονται ευνοϊκότερες αν υπάρχει στην οικογένεια άτομο με αναπηρία 67% και άνω ή αν η οικογένεια είναι πολύτεκνη (από τρία παιδιά και πάνω).

Τι προβλέπει το πρόγραμμα διευκόλυνσης για ενήμερους δανειολήπτες (συνοπτικά)

Με την έγκριση του προγράμματος ξεκινάει περίοδος τεσσάρων ετών κατά την οποία πρώτον, ο δανειολήπτης πληρώνει το 30% του μηνιαίου εισοδήματός του και δεύτερον, οι οφειλές τοκίζονται με το επιτόκιο της ΕΚΤ συν 0,75%, εκτός αν το επιτόκιο που έχει ο δανειολήπτης για το δάνειο του είναι μικρότερο, οπότε και δεν αλλάζει. Η διαφορά της νέας δόσης με την παλιά δόση κεφαλαιοποιείται και μετά την περίοδο των τεσσάρων ετών, η οφειλή συνεχίζει με την παλαιά σύμβαση, με τα υπολειπόμενα έτη αποπληρωμής που ίσχυαν τη στιγμή που ο δανειολήπτης υπάχθηκε στη ρύθμιση.

Για τους ανέργους το πρόγραμμα προβλέπει μέσα στην τετραετία, εντελώς άτοκη περίοδο 6 μηνών, κατά την οποία ο οφειλέτης δεν θα πληρώνει καθόλου δόση.

Έξυπνοι Τρόποι Ρύθμισης των Οφειλών σας

Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά (Νόμος 3869/10)

Εφαρμογές Υπολογισμού Μηνιαίων Καταβολών (ν.3869/10) 

Νομοθετικό Πλαίσιο Ρύθμισης Κόκκινων Δανείων ν.4307/14 (Με μια ματιά)

 

Δείτε επίσης:

Υπηρεσίες για Ιδιώτες

Υπηρεσίες για Επιχειρήσεις

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας, στο τηλέφωνο 2109641033, με fax στο 2118009404 , με email στο info@acploes.com (τηλέφωνο απαραίτητο) και μέσω της φόρμας επικοινωνίας.