Έρχεται μεγάλη αύξηση των φόρων στα ακίνητα – Ακριβότερες οι μεταβιβάσεις με γονική παροχή, κληρονομιά, δωρεά

Τον Οκτώβριο οι αλλαγές με βάση το τρίτο Μνημόνιο
Αλλαγές στον χάρτη φορολογίας μεταβιβάσεων, γονικών παροχών, κληρονομιών και δωρεών φέρνει η δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης, με βάση το τρίτο Μνημόνιο, για επανεξέταση από μηδενική βάση τον Οκτώβριο του συστήματος αυτών των φόρων.
Αυτό σημαίνει ότι οι αλλαγές θα είναι σαρωτικές και οι παρεμβάσεις που θα γίνουν σε αφορολόγητα ποσά, κλίμακες και συντελεστές φόρων, ακόμη και φοροαπαλλαγές, θα έχουν κεντρικό στόχο την περαιτέρω αύξηση των εσόδων του κράτους.Εξασφαλίστε την περιουσία σας
Έτσι από το νέος έτος, που θα τεθούν σε ισχύ οι νέες διατάξεις, οι γονικές παροχές για τους φορολογουμένους θα καταστούν ακριβότερες, ενώ την ανιούσα αναμένεται να πάρουν και οι φόροι στις μεταβιβάσεις, από τη στιγμή που αρμόδιες πηγές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν προσαρμογές στην κλίμακα υπολογισμού των φόρων.
Να σημειωθεί ότι έπειτα από αρκετά χρόνια οι συντελεστές στους φόρους μεταβίβασης μειώθηκαν για πρώτη φορά το 2010, με την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, στο 8% από 9% για την αξία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου έως 20.000 ευρώ και στο 10% από 11% για το υπερβάλλον ποσόν. Το 2015 που η κτηματαγορά έπνεε τα λοίσθια στη χώρα ο φόρος μεταβίβασης έπεσε στο 3% για να μπορέσει να σωθεί η οικοδομή.
Από τις αλλαγές στο φορολογικό σκηνικό θα θιγεί και η πρώτη κατοικία, τα αφορολόγητα όρια της οποίας σήμερα διαμορφώνονται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο και 250.000 ευρώ για τον έγγαμο. Το ποσόν αυτό προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο, και καθένα από τα επόμενα.
Τα πάνω κάτω θα έρθουν από το 2016 και στους φόρους για γονικές παροχές και δωρεές, αφού βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των νέων φοροεισπρακτικών μέτρων που θα νομοθετηθούν τον Οκτώβριο.
Το σημερινό αφορολόγητο όριο στις δύο αυτές κατηγορίες είναι 150.000 ευρώ εφόσον πρόκειται για κληρονομιά ή δωρεά προς τέκνο ή εγγονό. Με την ισχύουσα κλίμακα, για αξία μεταβίβασης έως 300.000 ευρώ ο φόρος γονικής παροχής ή κληρονομιάς ανέρχεται έως 1.500 ευρώ, καθώς ο φορολογικός συντελεστής για την αξία από τα 150.000 ευρώ έως τα 300.000 είναι 1% (τα πρώτα 150.000 είναι αφορολόγητα).
Στην ίδια φορολογική κλίμακα ο ανώτατος συντελεστής είναι 10%, ο οποίος σύμφωνα με τα νέα σενάρια πρόκειται να αυξηθεί προκειμένου να πληρώνουν περισσότερα όσοι κληρονομούν μεγάλης αξίας ακίνητα.
Ειδικά για τις δωρεές το αφορολόγητο όριο των 150.000 ευρώ δεν ισχύει μόνο για τις δωρεές ακινήτων από τους γονείς προς τα ενήλικα τέκνα αλλά και από τους παππούδες ή τις γιαγιάδες προς τα εγγόνια. Επίσης, αφορολόγητο όριο 200.000 ευρώ ισχύει και σε περίπτωση απόκτησης πρώτης κατοικίας από άγαμο φορολογούμενο με δωρεά.
Σε κάθε περίπτωση, στην απόκτηση πρώτης κατοικίας με γονική παροχή ή δωρεά από έγγαμο φορολογούμενο ισχύει αφορολόγητο όριο 250.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται περαιτέρω αν υπάρχουν και προστατευόμενα τέκνα. Από το 2014 και μετά εφαρμόζονται τρεις φόροι στις μεταβιβάσεις ακινήτων.
Αυτοί είναι ανάλογα με τον αν η κατοικία που αγοράζεται είναι νεόδμητη ή μεταχειρισμένη, πρώτη ή δευτερεύουσα, ενώ με φόρο επιβαρύνονται και όσοι πουλούν ακίνητα (φόρος υπεραξίας). Από τον τελευταίο εξαιρούνται οι φορολογούμενοι που πουλούν ακίνητα τα οποία απέκτησαν πριν από το 1995.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η προηγούμενη κυβέρνηση σχεδίαζε να αλλάξει αυτό το σύστημα και, ει δυνατόν, να μειώσει τα φορολογικά βάρη στις μεταβιβάσεις. Μάλιστα, πριν υπογράψει το τρίτο Μνημόνιο, εισηγήθηκε στους δανειστές δέσμη προτάσεων που άλλαζαν επί τα βελτίω τη φορολογία των μεταβιβάσεων, από τα στιγμή που οι θεσμοί ήθελαν πάση θυσία τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ τα επόμενα χρόνια, δεδομένης της… ακούραστης σοδειάς των 2,65 δισ. ευρώ που έφερνε στα κρατικά ταμεία.
Μεταξύ των προτάσεων ήταν η αύξηση ώς και 30% στο σημερινό αφορολόγητο όριο ή να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές που ισχύουν σήμερα σε κληρονομιές και δωρεές.
Οι προτάσεις της κυβέρνησης όχι μόνο δεν πέρασαν αλλά γύρισαν μπούμερανγκ. Το κουαρτέτο των θεσμών εμφανίστηκε δυσαρεστημένο ακόμη και από τις φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα στις γονικές παροχές και κληρονομιές. Μάλιστα, σχολίασε ότι «αντί να κόψετε τις φοροαπαλλαγές που κοστίζουν περί τα 100 εκατ. με 150 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό, εισηγείστε και μειώσεις φόρων…»!
Με αυτόν τον τρόπο ενέτειναν τη σκληρή στάση τους επειδή με τις υφιστάμενες κλίμακες περίπου 5.500 ιδιοκτήτες τον χρόνο γλιτώνουν 100 εκατ. ευρώ για σπίτια που δωρίζουν στα παιδιά τους ή τα αφήνουν ως κληρονομιά είτε σε αυτά είτε σε συγγενείς και φίλους.
Αυτό σημαίνει ότι από τον Οκτώβριο θα έρθει γενναίο «κούρεμα» σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, ενώ κάποιες προϋποθέσεις απαλλαγής (π.χ. στεγαστικές ανάγκες) που ισχύουν σήμερα αναμένεται να «ψαλιδιστούν» σημαντικά.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι οι αλλαγές δεν θα συμπαρασύρουν μόνο τη φορολογία γονικών παροχών, δωρεών και κληρονομιών, τα ακίνητα δηλαδή, αλλά και τις κινητές αξίες: μετοχές επιχειρήσεων, χρεόγραφα, μετρητά και καταθέσεις.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr