ΒΕΘ: Ευκαιρίες σε Τουρκία και Βουλγαρία

Τα «χαρακτηριστικά» της τουρκικής και της βουλγαρικής αγοράς. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρηματίες. Οι προσπάθειες της Πρεσβείας να προωθήσει ελληνικές επιχειρήσεις στην Τουρκία και η εικόνα στη Βουλγαρική αγορά.

To εφαλτήριο για την ευκολότερη διείσδυση των ελληνικών επιχειρήσεων στην πολλά υποσχόμενη αγορά της Τουρκίας, επιχειρεί να αποτελέσει η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα που το επόμενο διάστημα διοργανώνει σειρά επαφών σε επιλεγμένες πόλεις εκτός της Κωνσταντινούπολης.

Συγκεκριμένα εκπρόσωποι της ελληνικής πρεσβείας θα μεταβούν την επόμενη εβδομάδα στο Ντιγιαρμπακίρ, που βρίσκεται στη ΝΑ πλευρά της Τουρκίας, η οποία αποτελεί μία αναξιοποίητη περιοχή και έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον πολλών επιχειρηματιών. Στόχος της ελληνικής πρεσβείας είναι η διερεύνηση επιχειρηματικού ενδιαφέροντος και η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Στο πλαίσιο αυτό μέχρι τα τέλη του 2013 θα επισκεφτεί 15 περιοχές της γειτονικής χώρας, μεταξύ των οποίων την Άγκυρα, την Σμύρνη, την Προύσα, το Γκαζιαντέπ, την Καισάρεια, το Ικόνιο, την Τραπεζούντα, την Σαμψούντα, την Αντιόχεια, το Μαρντίν και το Ντιγιαρμπακίρ.

Η προσπάθεια για είσοδο σε άλλες περιοχές, πλην της Κωνσταντινούπολης γίνεται καθώς η εν λόγω πόλη κρίνεται κορεσμένη, και αυτό γιατί το 50% των ελληνικών επιχειρήσεων (δραστηριοποιούνται περί τις 500, σε τομείς όπως ο τραπεζικός, τα τρόφιμα και η ενέργεια) εδρεύουν σε αυτή.

Από το σύνολο των επιχειρήσεων, πολλές παραμένουν ανενεργές και είναι απλά εγγεγραμμένες στα μητρώα των επιμελητηρίων, με αποτέλεσμα περίπου 60 να θεωρούνται οι πλέον σημαντικές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία ξεπερνούν τα 6,5 δισ. δολάρια.

Στον αντίποδα βρίσκονται οι τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα, που περιορίζονται σε περίπου 8 εταιρείες στους τομείς: τραπεζικό, επίπλων, μαρίνες, ένδυσης και χαρτοβιομηχανία με συνολικό επενδεδυμένο κεφάλαιο περίπου στα 70 εκ. ευρώ.

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων, ο γενικός σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) Β’ της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα, Χαράλαμπος Κουναλάκης, στη διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση των «χαρακτηριστικών» της τουρκικής και της βουλγαρικής αγοράς σε επιχειρηματίες. Την εκδήλωση διοργάνωσε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Γραφείο της αναπληρωτού γενικής γραμματέως Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας Υπουργείου Εξωτερικών Μάγδας Καρακόλη και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας-Αντιπεριφέρεια Εξωστρέφειας, Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών.

Κίνητρα για επενδύσεις

Ο κ. Κουναλάκης αναφέρθηκε στα κίνητρα που δίνονται στους επενδυτές στη γειτονική μας χώρα. Συγκεκριμένα τα κίνητρα που δίνονται, ανάλογα με το είδος, το ύψος, τον τομέα και της περιοχής επένδυσης, περιλαμβάνουν: μείωση συντελεστών εταιρικής φορολόγησης και φορολόγησης εισοδήματος, μείωση εργοδοτικών εισφορών για την κοινωνική ασφάλιση, παραχωρήσεις γης, εξαίρεση καταβολής ΦΠΑ, εξαίρεση τελωνειακών επιβαρύνσεων, επιστροφή ΦΠΑ. Η κατηγοριοποιείται σε 6 κατηγορίες ανάλογα με το ποιες περιοχές ευνοούνται περισσότερο. Στην κατηγορία 6 ανήκουν οι νομοί που ευνοούνται περισσότερο (ΝΑ Τουρκία).

Μεγάλη η… γκάμα για συνεργασία Ελλάδας – Βουλγαρίας

Στις δυνατότητες συνεργασίας, της Ελλάδας με τη Βουλγαρία στον τομέα του τουρισμού αναφέρθηκε η γραμματέας Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) Β’ της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια, Θεολογία Βούλγαρη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πλέον αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς των Βουλγάρων, ενώ οι Έλληνες ”ανήκουν” στην πρώτη τριάδα των επισκεπτών των χειμερινών θερέτρων της Βουλγαρίας.

Επιπλέον οι σημαντικές ευκαιρίες συνεργασίας καταγράφονται και στον τομέα των τροφίμων και ποτών, καθώς, ελληνικά φρούτα και λαχανικά, ελαιόλαδο και ψάρια, ήδη, κυριαρχούν στη βουλγαρική αγορά.

Τρίτος ξένος επενδυτής στη Βουλγαρία η Ελλάδα

Σύμφωνα με την κα. Βούλγαρη «η δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων στην Βουλγαρία γνώρισε μεγάλη ώθηση από το 2000 και, ύστερα από μία προσωρινή υποχώρηση κατά την διετία 2002–2004, έφθασε σε ύψος ρεκόρ το 2007 για να υποχωρήσει εκ νέου το 2008 υπό το κράτος της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης».

Στη γενική κατάταξη των ξένων επενδυτών στην Βουλγαρία, η Ελλάδα διατηρεί την τρίτη θέση, μετά την Αυστρία και Ολλανδία, με άμεσες επενδύσεις ύψους € 3,5 δις , αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας Βουλγαρίας (ΒΝΒ), το 2012 καταγράφηκαν καθαρές εκροές ελληνικών επενδυτικών κεφαλαίων της τάξης των 99 εκατ. ευρώ. Πάντως, τα εν λόγω προσωρινά στοιχεία συχνά υπόκεινται σε μεταγενέστερες αναθεωρήσεις, σημείωσε.

Παρά την κρίση, το 2012, οι ελληνικές εξαγωγές σημείωσαν αύξηση 18% και υπερέβησαν το 1,5 δισ. ευρώ. Για το 2012 η Βουλγαρία ήταν ο τέταρτος προορισμός των ελληνικών προϊόντων ενώ το 2011 πέμπτος.

Π.Παπαδόπουλος: Στροφή σε μία νέα αναπτυξιακή φιλοσοφία που θα στηρίζεται στην εξωστρέφεια

Την ανάγκη η Ελλάδα να στραφεί σε μία νέα αναπτυξιακή φιλοσοφία που θα στηρίζεται στην εξωστρέφεια επεσήμανε ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, κατά τον χαιρετισμό του στην χθεσινή εκδήλωση.

«Οι επιχειρήσεις και δη οι μικρομεσαίες δίνουν έναν άνισο αγώνα επιβίωσης», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι για να επιτευχθεί ο στόχος της εξωστρέφειας απαιτείται σκληρή και επίπονη δουλειά, δημιουργία καινοτόμων προϊόντων από την πλευρά των επιχειρηματιών και συναίνεση και υπευθυνότητα από την πολιτεία και τους παραγωγικούς φορείς».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΒΕΘ, η Ελλάδα χρειάζεται να παράγει περισσότερα προϊόντα, τα οποία θα εξάγονται και θα καταναλώνονται όχι μόνο εντός, αλλά και εκτός των συνόρων της.