Έρχονται τα εκκαθαριστικά για τις εισφορές 1,4 εκατ. ελεύθερων επαγγελματιών

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η εκκαθάριση των εισφορών του 2017 για 1,4 εκατομμύρια μη μισθωτούς ασφαλισμένους του πρ. ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ.

Σώστε την επιχείρησή σας

Το πολυαναμενόμενο “Ειδοποιητήριο Εκκαθάρισης Ασφαλιστικών Εισφορών 2017” αναμένεται να αναρτηθεί – εκτός απροόπτου – την επόμενη εβδομάδα. Η 1η δόση εκκαθάρισης για το 2017, σε περίπτωση χρεωστικού υπολοίπου, θα είναι πληρωτέα μέχρι 31/5/2018. Ταυτόχρονα θα αναρτηθούν και οι εισφορές Μαρτίου 2018, οι οποίες θα είναι πληρωτέες μέχρι την Παρασκευή 18 Μαίου 2018. Όπως διευκρίνισε, μάλιστα, γι ακόμη μια φορά ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό Σταθμό “Στο Κόκκινο”, όσοι διαπίστωσαν στις εισφορές 2018 υψηλές επιβαρύνσεις – επειδή στην εξίσωση μπήκαν προσωρινά οι καταβληθείσες εισφορές 2016 – μπορούν να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη καταβάλλοντας για το 2018 την ελάχιστη εισφορά που αντιστοιχεί στην κατώτατη εισοδηματική κατηγορία. Όσον αφορά στα εκκαθαριστικά ειδοποιητήρια για το 2017, ο κ. Πετρόπουλος διευκρίνισε πως όσοι εκ των ασφαλισμένων θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα, θα έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν την αναδρομική επιβάρυνση σε πέντε δόσεις μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου. Για όσους προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο το σχετικό ποσόν ή θα επιστραφεί εφάπαξ ή αν το επιθυμεί ο ασφαλισμένος θα μείνει ως πιστωτικό υπόλοιπο στον λογαριασμό του.

Το νέο ειδοποιητήριο περιλαμβάνει 4 πεδία :

1. Πίνακα συγκεντρωτικών στοιχείων που ελήφθησαν υπόψη για τον υπολογισμό της ετήσιας ασφαλιστικής οφειλής. Ειδικότερα στο 1ο πεδίο εμφανίζονται :

α) το Καθαρό Φορολογητέο Αποτέλεσμα, δηλαδή τα εισοδήματα από Επιχειρηματική και Αγροτική Δραστηριότητα, όπως έχουν δοθεί από την ΑΑΔΕ

β) το Εισφοροδοτηθέν Εισόδημα, δηλαδή το εισόδημα επί του οποίου έγινε η εισφοροδότηση λαμβανομένου υπόψη του χρόνου ασφάλισης (μήνες ασφάλισης επί μηνιαία βάση).

γ) Εισφορές που αναλογούν : το ποσό που αναλογεί στο εισφοροδοτηθέν εισόδημα κατά το χρόνο ασφάλισης

δ) Το συνολικό ποσό εκπτώσεων ή μειώσεων κατά το χρόνο ασφάλισης

ε) Καταβλητέες Εισφορές : το ποσό που αντιστοιχεί στο έτος εκκαθάρισης

στ) Καταβληθείσες εισφορές : το σύνολο των ποσών που έχουν καταβληθεί προς εξόφληση εισφορών, συμπεριλαμβανομένων των Γραμματίων Προείσπραξης Δικηγορικών Συλλόγων και λοιπών Πιστώσεων/Χρεώσεων

ζ) Ποσό προς επιστροφή: Το ποσό του πιστωτικού υπολοίπου.

η) Υπόλοιπο Ασφαλιστικής Οφειλής: Το ποσό που πρέπει να καταβληθεί με δόσεις.

2. Επιμέρους πίνακες, στους οποίους αναλύονται οι συγκεντρωτικές εγγραφές. Περιλαμβάνονται στοιχεία του συγκεντρωτικού πίνακα, ανά κατηγορία, ως εξής:

– Καταβληθείσες Εισφορές

• Πληρωμές: Ποσά που έχουν καταβληθεί μέσω Διατραπεζικού Συστήματος (ΔΙΑΣ).

• Γραμμάτια Προείσπραξης Δικηγορικών Συλλόγων

• Πιστώσεις

• Χρεώσεις

– Μειώσεις / Εκπτώσεις

Περιλαμβάνονται τα ποσά μειώσεων λόγω:

• Εισοδημάτων (ΕΤΑΑ)

• Μητρότητας

• Πολυετούς Ασφάλισης (έκπτωση 50% για 40 έτη)

3. Πίνακα δοσολογίου με ποσά δόσεων και ημερομηνίες εμπρόθεσμης πληρωμής. Απεικονίζονται:

• Α/Α: δόσεων

• Ποσό: Το ποσό κάθε δόσης

• Εμπρόθεσμη ημερομηνία πληρωμής: Η τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα καταβολής

• Προσαυξήσεις: Το σύνολο των προσαυξήσεων που αναλογεί σε εκπρόθεσμη καταβολή.

• Πληρωτέο μέχρι (ημερομηνία): το σύνολο του ποσού που πρέπει να καταβληθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα πληρωμής (ποσό δόσης + προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής)

4. Στοιχεία Πληρωμής

Η καταβολή του Υπολοίπου της Ασφαλιστικής Οφειλής μπορεί να γίνει εφάπαξ ή τμηματικά, με τη χρήση του κωδικού εντολής πληρωμής των τρεχουσών εισφορών.