«

»

Oct 19

Το ΣΔΟΕ στήνει δίχτυα στους γύπες του real estate

μεσίτες, χρέη, ακίνητα, φόροι, ασφαλιστικές εισφορές, σδοε, δίωξη ηλεκτρονικού εγηκλήματος

μεσίτες, χρέη, ακίνητα, φόροι, ασφαλιστικές εισφορές, σδοε, δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος

Επιτήδειοι υπόσχονται φθηνό και άμεσο δανεισμό παίρνοντας πολλές φορές προμήθεια χωρίς αντίκρισμα και επιβάλλοντας τελικά δυσβάσταχτους όρους.

«Αεριτζήδες» και «ανύπαρκτα» μεσιτικά γραφεία προσεγγίζουν ιδιοκτήτες ακινήτων για να τους πάρουν «κοψοχρονιά» την περιουσία τους είτε κλείνουν συμφωνίες με «μαύρο χρήμα».

Οσμή σκανδάλων από κυκλώματα παραμεσιτείας στην αγορά ακινήτων κινητοποιεί όχι μόνο τους επίσημους διαμεσολαβητές αγοραπωλησιών αλλά και τη Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρο των αστυνομικών αρχών βρίσκονται «αεριτζήδες» και «ανύπαρκτα» μεσιτικά γραφεία τα οποία προσεγγίζουν ιδιοκτήτες ακινήτων για να τους πάρουν «κοψοχρονιά» την περιουσία τους είτε κλείνουν συμφωνίες με «μαύρο χρήμα» το οποίο δεν δηλώνεται πουθενά.

Την ίδια στιγμή στη χειμαζόμενη κτηματαγορά έχουν πέσει σαν «κοράκια» διάφοροι επιτήδειοι που υπόσχονται φθηνό και άμεσο δανεισμό παίρνοντας πολλές φορές προμήθεια χωρίς αντίκρισμα είτε επιβάλλοντας τελικά δυσβάσταχτους όρους.

Τα κυκλώματα της παραμεσιτείας αλλά και των παρατραπεζών έχουν βάλει στο στόχαστρο οι επαγγελματίες της αγοράς και οι αστυνομικές αρχές. Πρόσφατα μάλιστα στη Θεσσαλονίκη δόθηκαν στοιχεία – φωτιά για τους μεσίτες-μαϊμού στους διευθυντές του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) και τη νεοσύστατη Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημόσιων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ).

Στη συμπρωτεύουσα παρατηρείται έκρηξη του φαινομένου της διαγραφής μεσιτών από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο οι οποίοι στη συνέχεια συνεχίζουν να εργάζονται εισπράττοντας αμοιβές που δεν δηλώνουν πουθενά και δεν καταβάλλουν φόρους.

Αντίστοιχο είναι το φαινόμενο και στην Αθήνα και σε επαρχιακές πόλεις με μεσίτες χωρίς γραφεία που εργάζονται από το διαδίκτυο ή από το? καφενείο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα πάντως, που τείνει να λάβει διαστάσεις, αφορά τα κυκλώματα που «χτυπάνε» ακίνητα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι λειτουργούν κυκλώματα παραμεσιτείας που εκπροσωπούν ανθρώπους οι οποίοι έχουν ρευστό και επιχειρούν να αγοράσουν «κοψοχρονιά» την περιουσία των πολιτών εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη τους.

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν αγγελίες οι οποίες αναφέρουν ότι παρέχεται άμεσα ρευστό σε όσους ιδιοκτήτες δεχθούν να πουλήσουν ακίνητα κάτω από την αντικειμενική τους αξία, χωρίς καμιά σοβαρή εκτίμηση και με μοναδικό ζημιωμένο τον πωλητή. Οι «παραμεσίτες» υπόσχονται ότι θα πάρουν τα ακίνητα των πωλητών και θα κλείσουν τη συμφωνία χωρίς καμιά καθυστέρηση και με μετρητά, προσφέροντας ωστόσο πολύ χαμηλά τιμήματα.

Η πλεκτάνη
Το κύκλωμα που «τρώει» τα ακίνητα σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές υπόσχεται επίσης σίγουρους πελάτες από το εξωτερικό και μάλιστα έχει προσεγγίσει ιδιοκτήτες εξοχικών ζητώντας τους να τα αγοράσουν για λογαριασμό ξένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα «κοράκια» που έχουν πέσει πάνω στη χειμαζόμενη κτηματαγορά έχουν πετύχει ήδη κάποιες αγοραπωλησίες που είναι μεν νόμιμες, ωστόσο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική αξία της περιουσίας. Μοιάζουν με ενός είδους «δημοπρασίες», μόνο που συνήθως η τιμή είναι εξαιρετικά χαμηλή. Υπόσχονται συμβόλαια με ταχύτατες διαδικασίες έτσι ώστε να «εξυπηρετούν» τους πολίτες που έχουν ανάγκη από χρήματα και ταυτόχρονα να μην του δίνουν την ευκαιρία να πετύχει καλύτερους αγοραστές που θα τους προσφέρουν μια τιμή που θα είναι πιο κοντά στην πραγματική αξία της περιουσίας τους.

Ενα δεύτερο σκάνδαλο που λαμβάνει χώρα στην κτηματαγορά είναι η υπόσχεση διάφορων κυκλωμάτων για χορήγηση δανείων με… ενέχυρο το ακίνητο. Πολλοί επιτήδειοι την τελευταία διετία προσεγγίζουν απελπισμένους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους προσφέρουν ρευστότητα με ενέχυρο κάποιο περιουσιακό στοιχείο. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και αγγελίες μέσω διαδικτύου που δίνουν δάνεια με επιτόκιο 3%, περίοδο χάριτος 2 μηνών και άλλα… μπόνους ακόμη και σε ανέργους.

Χαρακτηριστική η αγγελία που αναφέρει: «Γεια σας. Το όνομά μου είναι ο κος Eric Adams. Είμαι ένα ιδιωτικό πιστωτικό ίδρυμα που προσφέρει δάνειο με επιτόκιο 3%. Είστε σε οποιαδήποτε οικονομική δυσκολία; Χρειάζεστε ένα δάνειο για να χτίσετε ένα σπίτι; Δίνουμε δύο μηνών περίοδο χάριτος και εσείς επιλέγετε πώς θα πληρώσετε…».

Το τρίτο κύκλωμα αφορά σπίτια αξίας άνω των 250 χιλ. ευρώ που αγοράζουν ξένοι προκειμένου να πάρουν ελληνική βίζα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν στηθεί γραφεία τα οποία προσεγγίζουν πωλητές για λογαριασμό ξένων. Τους αγοράζουν το σπίτι στην τιμή που συμφωνούν με την προϋπόθεση να αναγράφεται στο συμβόλαιο τιμή 250 χιλιάδες ευρώ + 1 ώστε να εξασφαλίζεται η βίζα. Ο αλλοδαπός αγοραστής μπορεί να έχει δώσει αυτό το ποσό όμως το ακίνητο στην πραγματικότητα να έχει πουληθεί π.χ. 200.000 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό καρπώνονται τα εν λόγω γραφεία.

Τέλος, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας υπάρχουν και πολλοί «παραμεσίτες» οι οποίοι εργάζονται παράνομα. Τις τελευταίες εβδομάδες ειδικά στη Θεσσαλονίκη μεσίτες που έχουν καταθέσει τις άδειες και έχουν διαγραφεί από τους Συλλόγους τους συνεχίζουν να δουλεύουν χωρίς να φαίνονται πουθενά και πληρώνονται με «μαύρα» για τις υπηρεσίες τους.

Η έξαρση της παραμεσιτείας είναι μεγάλη καθώς χιλιάδες μεσίτες διαγράφηκαν τα τελευταία χρόνια, όμως, συνεχίζουν να εργάζονται πολλοί από αυτούς χωρίς να πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Οι παράνομοι μεσίτες διαφημίζονται μέσω ιστοσελίδων και καταχωρίσεων αγγελιών στο Ιντερνετ και σε σελίδες ακινήτων.

Το ΣΔΟΕ και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος υποσχέθηκαν στους επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης ότι θα κινηθούν άμεσα για την πάταξη της παραμεσιτείας και των κυκλωμάτων που δρουν στην κτηματαγορά μέσω διαδικτύου.

Βασίλης Σ. Κανέλλης
vskanelis@pegasus.gr