Τι σχεδιάζουν για εισφορά αλληλεγγύης, ΕΝΦΙΑ και υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Τι σχεδιάζουν για εισφορά αλληλεγγύης, ΕΝΦΙΑ και υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ζυμώσεις για τον προσδιορισμό του ποσοστού μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης. Ως γνωστόν, η εισφορά αλληλεγγύης παρακρατείται από τις μηνιαίες αποδοχές των φυσικών προσώπων, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες και τα μπλοκάκια την καταβάλλουν κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης. Ωστόσο, παρά το κλίμα φοροελαφρύνσεων που καλλιεργήθηκε στο πλαίσιο της ΔΕΘ, οι πολίτες θα εξακολουθήσουν και εφέτος να πληρώνουν τη συγκεκριμένη επιβάρυνση, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για ενδεχόμενη περικοπή της από το 2015.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία σενάρια, η εισφορά αλληλεγγύης θα περικοπεί από την 1η Ιανουαρίου 2015 κατά 30% και θα μειωθεί περαιτέρω, κατά 20%, από την 1η Ιουλίου. Συνολικά, δηλαδή, μέσα στην επόμενη χρονιά, το οικονομικό επιτελείο φέρεται να σχεδιάζει το «ψαλίδισμα» της εισφοράς αλληλεγγύης έως και 50%.

 

Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά Σώστε την περιουσία σας ΤΩΡΑ!

 

Ωστόσο, όλα αυτά αποτελούν εικασίες, καθώς ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα επιμερίζονται τα εισοδήματα των φορολογουμένων μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου εξαμήνου (δεδομένου ότι το σενάριο θέλει τη μείωσή της κατά 30% και 20% από 1/1/15 και από 1/6/15).

Ξεκαθαρίζει το τοπίο με τον ΕΝΦΙΑ

Την ίδια στιγμή, σήμερα αναμένεται να μοιράσει ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τις διατάξεις που αφορούν στον διορθωμένο-μειωμένο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Οι διατάξεις που θα οδηγηθούν προς ψήφιση από τη Βουλή θα προβλέπουν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, έκπτωση της τάξεως του 20%-30% για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, με το πάγιο, βέβαια, αίτημα της αγοράς να είναι η απαλλαγή των συγκεκριμένων κτισμάτων από τον ΕΝΦΙΑ.

Η συγκεκριμένη έκπτωση αναμένεται να δοθεί προτού ολοκληρωθεί η εξόφληση του φόρου, δηλαδή πριν από τον Φεβρουάριο του 2015.

 

Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά Σώστε την περιουσία σας ΤΩΡΑ!

 

Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες θα λαμβάνουν κανονικά το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ θα πραγματοποιηθεί επαναπροσδιορισμός των δόσεων, ώστε ο φόρος να πληρωθεί σε έξι δόσεις. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη δόση λήγει το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ η τελευταία εκπνέει στα τέλη Φεβρουαρίου. Εν τω μεταξύ, οι λογιστές θα έχουν… δουλειά, καθώς θα πρέπει να υποβάλουν μέσω Taxisnet τις τροποποιητικές δηλώσεις Ε9, με τις οποίες θα διορθώνονται τα χαρακτηριστικά των ακινήτων. Ότι, δηλαδή, πρόκειται για ακίνητο ξενοίκιαστο και χωρίς ρεύμα. Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν κανονικά τις δόσεις του φόρου, καθώς η έκπτωση θα αφαιρεθεί από τις τελευταίες δόσεις, δηλαδή του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου.

 

Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά Σώστε την περιουσία σας ΤΩΡΑ!

 

Τέλος, όσον αφορά στις δόσεις αποπληρωμής των χρεών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός τους, με το βασικό σενάριο να προβλέπει τη δημιουργία έως 100 δόσεων στα πραγματικά υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

 

Πηγή: Zougla.gr