Σύγκρουση ΕΚΤ – Buba για την εκτύπωση χρήματος

Σύγκρουση ΕΚΤ - Buba για την εκτύπωση χρήματοςΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΔΡΑΣΗ Ο Μ. ΝΤΡΑΓΚΙ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Γ. ΒΑΙΝΤΜΑΝ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι επανέλαβε χθες ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει αντισυμβατικά μέτρα και να εντείνει τις προσπάθειές της για να τονώσει τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη που «χάνει τη δυναμική της». Με τον τρόπο αυτό απάντησε, εμμέσως πλην σαφώς, στον επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Γενς Βάιντμαν που νωρίτερα είχε διατύπωσει ενστάσεις για τα μέτρα που έχει ήδη εξαγγείλει η ΕΚΤ, υποστηρίζοντας ότι αίρουν την πίεση στις κυβερνήσεις για να εφαρμόσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα έδιναν πνοή στην οικονομική δραστηριότητα.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ο Ντράγκι υπογράμμισε ότι «είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε αντισυμβατικά μέτρα εντός των αρμοδιοτήτων μας και να τροποποιήσουμε το μέγεθος και τη σύνθεση των παρεμβάσεών μας, εάν κριθεί απαραίτητο, για να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η παραμονή του πληθωρισμού σε πολύ χαμηλά επίπεδα επί μακρόν». Μια διατύπωση που αφήνει ορθάνοιχτο το «παράθυρο» για αγορά κρατικών ομολόγων (δηλαδή εκτύπωση χρήματος κατά τα πρότυπα των κεντρικών τραπεζών ΗΠΑ, Ιαπωνίας και Βρετανίας), πλέον του προγράμματος αγοράς τιτλοποιημένων δανείων (ABS), οι λεπτομέρειες του οποίου αναμένεται να ανακοινωθούν τον Οκτώβριο.

Σώστε την περιουσία σας ΤΩΡΑ!

 

Ο Ντράγκι επιχείρησε επίσης να διασκεδάσει τις ανησυχίες για τη μικρότερη του αναμενόμενου ζήτηση από πλευράς τραπεζών για τον νέο γύρο μακροχρόνιων φθηνών δανείων (TLTRO) την περασμένη εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι το ποσό που αντλήθηκε (82,6 δισ. ευρώ) ήταν εντός των εκτιμήσεων της τράπεζας και ότι τα τελικά συμπεράσματα για την «υποδοχή» του μέτρου θα πρέπει να εξαχθούν μετά τη δεύτερη δημοπρασία του Δεκεμβρίου.

Λίγες ώρες πριν από την κατάθεση του Ντράγκι, είχε δημοσιευθεί η συνέντευξη του Βάιντμαν στο Der Spiegel, όπου ο πρόεδρος της BuBa επιβεβαίωνε τις αντιρρήσεις του για τις τελευταίες πρωτοβουλίες της ΕΚΤ, κατά τρόπο που δεν άφηνε αμφιβολίες ότι πολύ δύσκολα θα πεισθεί για την αναγκαιότητα της εκτύπωσης χρήματος, εάν δεν προκύψει ένα ισχυρό σοκ που να κλονίσει συθέμελα το γερμανικό «οχυρό».

Ο Βάιντμαν επέμεινε ότι ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη είναι «πολύ μικρός» και επισήμανε ότι μέσω των αγορών ABS «οι τράπεζες μπορούν να απαλλαγούν από το ρίσκο σε βάρος των φορολογουμένων, επομένως είναι πολύ σημαντικό η ΕΚΤ να μην αναλάβει κίνδυνο μεμονωμένων τραπεζών ή χωρών». Εάν όμως αυτό δεν συμβεί, τότε το πρόγραμμα δεν θα έχει κανένα νόημα?

Βαλς με τη… Μέρκελ
Η σύγκρουση των διαφορετικών μοντέλων για την τόνωση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη αποτυπώθηκε και στη χθεσινή συνάντηση του Γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκέλα Μέρκελ στο Βερολίνο: Ο Βαλς παρουσίασε την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων που προτίθεται να προωθήσει το Παρίσι και ζήτησε από το Βερολίνο περισσότερο χρόνο για τη μείωση του ελλείμματος και μεγαλύτερη γερμανική συνεισφορά στην ενίσχυση της ζήτησης στην Ευρωζώνη.

«Δεν είμαστε ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης», ήταν το μήνυμα που επιχείρησε να στείλει. Η Μέρκελ, από την πλευρά της, δήλωσε «εντυπωσιασμένη» από τις προσπάθειες που καταβάλλει η Γαλλία, παρέπεμψε όμως την αξιολόγησή τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι «το σημαντικό είναι να παρουσιάζεται αξιόπιστη η Ευρώπη».

Πριν από τη συνάντηση, πάντως, πηγές της Καγκελαρίας επισήμαιναν ότι «η Γαλλία έχει κάνει πολύ λίγα στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων? Πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα». Αρνητικές εμφανίζονταν και στο γαλλικό αίτημα για πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική από τη Γερμανία. «Η παρουσίαση ισοσκελισμένου προϋπολογισμού το 2015 για πρώτη φορά από το 1969 αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης και η Μέρκελ δεν προτίθεται να κάνει τίποτε που μπορεί να απειλήσει τον στόχο αυτό», ξεκαθάριζαν.

Πηγή: imerisia.gr